Úvod » Ostatní recepty » Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Pečení vizovického pečiva

Vizovické pečivo se používá jako součást slavnostní výzdoby při různých příležitostech – Vánoce, Velikonoce, svatby nebo křtiny.

Původ vizovického pečiva sahá do poloviny minulého století, kdy se ve Vizovicích pekly nejen rohlíky, vánočky, chléb, ale také nejrůznější figurky z kynutého těsta. Nejčastějšími tvary byly panenky nebo zvířátka. Postupně se těsto zjednodušilo pouze na vodu a mouku, tento recept se používá dodnes.

Recept na vizovické pečivo – těsto

1 kg hladké mouky
4 dl teplé vody
Pomůcky: vál, malý váleček, nůž, nůžky, pinzeta, mikrotenový sáček na úschovu těsta, houbička s vodou na spojování dílů, vejce na potírání, semínka řepky na vyznačení očí.
Mouku s vodou propracujeme v těsto tak, aby bylo vláčné a nevytvářelo bubliny (hněteme nejlépe ručně asi hodinu). Pak necháme těsto asi hodinu odpočinout. Pokud těsto dobře neuhněteme a nenecháme odpočinout, špatně se s ním pracuje a po upečení praská.

Vytváření figurek z vizovického pečiva

Vizovické pečivo
Vizovické pečivo

Základ většiny figurek tvoří kulička nebo váleček, z kterého se vymodeluje tělíčko, hlava, atd. Pak postupně tvarujeme a pomocí vody připojujeme další části – nohy, ruce, křídla, mašličky… Nakonec vše dotvarujeme a dozdobíme pomocí nůžek a nožíků. Ostrým nožem se řežou ocasní péra, hřebínky a křidélka. Rovnými nůžkami nastřihneme u figurek vlásky, srst nebo peří.
Chceme-li zdobit postavičku semínkem, zamáčkneme je do těsta vlhkou rukou. Po upečení semínko vystoupne.
Pro větší tvary se u vizovického pečiva používá jako základ pletenec ze tří nebo čtyř pramenů, který formujeme do srdce, podkovy nebo věnce. Pletenec po obvodu nastříháme nebo nařežeme nejen pro okrasu, ale také proto, že těsto v troubě pak rychleji vysychá. Na pletenec pak vodou přilepíme drobné figurky nebo ptáčky.
Hotové figurky naskládáme na suchý plech (nevymazáváme tukem), těsto necháme takto odpočinout cca 2 hodiny. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 2 hodiny. Jakmile začnou figurky žloutnout, přidáme teplotu až na 150°C, aby se těsto důkladně propeklo. Pokud by se pečivou řádně nepropeklo, začalo by praskat a lámat se.