Úvod » Pečené cukroví » Sluníčka

Sluníčka

Ingredience

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla nebo rostlinného tuku
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • tuk na vymazání plechu
  • hoblinky čokolády na ozdobení

Žloutková poleva:

  • 2 žloutky
  • 120 g moučkového cukru
  • rum podle chuti


Postup přípravy:

Z prosáté mouky, změklého tuku, moučkového a vanilinového cukru, kakaa, žloutků a citronové šťávy vypracujeme těsto, které necháme v chladnu nejméně půl hodiny odpočinout. Z těsta vytvarujeme válečky, tu pokrájíme na stejně velké kousky a utvoříme kuličky. Ostrým nožem je rozkrojíme na polovinu a řeznou plochou přeneseme na tukem vymazaný plech. V předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlé kousky přelijeme nebo namočíme do žloutkové polevy a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Příprava polevy: moučkový cukr utřeme se žloutky a rumem, až vznikne hladká a lesklá poleva. Jakmile začne tuhnout, ihned s ní pracujeme. Zůstává-li řídká, přidáme ještě trochu cukru.