Úvod » Vánoční recepty » Vánoční grog

Vánoční grog

Grog byl původně nápojem britských námořníků. Vroucí vodu nikdy nelijte na alkohol, ztratila by se jeho chuť a vůně. Grog servírujte v teplých čajových nebo punčových pohárech s kovovou objímkou nebo ve sklenicích se silnými stěnami na nožce – vždy s kovovou lžičkou. Grog můžeme ozdobit nejen citronem, ale i plátkem pomeranče a skořicí.

Moravský grog

  • 100 ml rumu
  • 100 ml slivovice
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml vody
  • Cukr, citron

Postup: do sklenic nalijte rum, slivovici a víno, dolijte horkou vodou svařenou s cukrem a ozdobte kolečky citronu.

Švédský grog

  • 700 ml červeného vína
  • 250 ml brandy
  • 150 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 10 až 15 kusů oloupaných mandlí
  • 3 hřebíčky
  • Tyčinku skořice a vanilku

Postup: do sklenic dejte rozinku a mandle. Víno spolu s cukrem, hřebíčkem, skořicí a vanilkou přiveďte k varu. Odstavte, přilijte brandy a přes sítko nalijte do připravených nahřátých sklenic.

Karamelový grog

  • 500 ml rumu
  • 500 ml vody
  • 50 g cukru
  • 15 g másla
  • Citron, 2 tyčinky skořice
  • 5 hřebíčků

Postup: cukr zkaramelizujte, přilijte půl litru vody a přidejte hřebíčky a skořici. Krátce svařte, odstavte, pak přilijte rum a znovu zahřejte k bodu varu. Už nevařte! Do připravených sklenic dejte 1 lžičku ásla a kolečko citronu, přelijte horkým grogem. Nápoj pijte přes bohatou pěnu, která se vytvoří.

Medovo-třešňový grog

  • 200 ml třešňovice
  • 100 ml griotky
  • 500 ml vody
  • 8 lžic medu
  • 4 hřebíčky
  • Tyčinku skořice, šťávu ze 2 citronů

Postup: do hrnce dejte med, hřebíček a skořici, zalijte vodou a zahřejte. Když med dosáhne úrovně hladiny vody, odstavte ho z ohně. Přilijte třešňovici, griotky a citronovou šťávu. Nalijte do předehřátých sklenic a pijte co nejteplejší.