Medové perníčky

Pečení medových perníčků Medové perníčky jsou starým tradičním pečivem. Již v antickém Římě patřily medové koláčky k nejčastějším dárkům na prahu nového roku. Med je základní surovinou mnoha sladkostí a moučníků. K tradici našich Vánoc patří rozmanité zdobené perníky, které jsou nejen k jídlu, ale také jako dekorace nebo ozdoba na stromeček. Klasický recept na […]

Celý článek

Než začnete péct

Výbava pro pečení vánočního cukroví: Váha a odměrka – suroviny je třeba používat ve stanoveném množství Formičky – kovové nebo plastové s různými motivy Štětec – kvalitní a jemný k potírání pečiva rozšlehaným vejcem nebo máslem Kornoutek na zdobení – lze vyrobit z pečícího papíru – používáme jej ke zdobení perníčků a jiného cukroví Papírové […]

Celý článek

Tipy a triky pro pečení vánočního cukroví

Před přípravou těsta i krémů by všechny suroviny měly mít pokojovou teplotu Plech během pečení nemyjeme vodou, ale otíráme ubrouskem. Potom lehce potřeme tukem. Zabráníme tak připalování těsta. Při přípravě krému žloutek i další tekuté přísady vmícháme do pěny utřené z tuku a cukru po velmi malém množství a vždy dobře utřeme. Stejně pudink, kaši […]

Celý článek

Tipy a triky pro nepečené cukroví

Pokud připravujeme nepečené dobroty pro děti, rum nahradíme ovocnou šťávou nebo sirupem. Pro hezčí vzhled dáváme nepečené kuličky do malých papírových košíčků. Nemáme-li je, snadno je připravíme z alobalu a vystřihneme zubatými nůžkami kolečka, která přes hrdlo láhve vytvarujeme. Suroviny na přípravu čokolády zahříváme pozvolna pouze do bodu varu, ale nevaříme. Varem by se hmota […]

Celý článek

Vykrajování a skladování vánočního cukroví

Vykrajování cukroví Než začnete těsto vykrajovat, zkontrolujte, zda jsou formičky čisté a suché. Před vykrajováním je můžete krátce vsunout do hladké mouky, aby se těsto nelepilo. Vykrajujte jen tolik kousků cukroví, kolik se vejde na plech. Zbývající těsto dejte do chladu. Vykrájené kousky můžete rozložit na plechy a ty dát do lednice. Rozšlehaným vejcem nebo […]

Celý článek