Sýrové závitky

Ingredience 6 plátku listového těsta (10×10 cm) 6 plátků tvrdého sýra 12 plátků turistického salámu 1 žloutek malé množství vody sůl kmín sezamová semínka na ozdobu tuk nebo máslo na vymazání plechu Postup přípravy: Plátky listového těsta překrojíme na polovinu dáme na vál. Na každý kousek těsta položíme polovinu plátkového sýru a turistický salám. Zavineme […]

Celý článek

Slané tyčinky z brambor

Ingredience 150 g polohrubé mouky 200 g vařených brambo 2 žloutky 150 g másla sůl 1 a ž 2 lžičky mléka mouka na vyválení a na vysypání plechu tuk na vymazání plechu kmín na ozdobu Postup přípravy: Na vál prosejeme mouku, přidáme najemno nastrouhané brambory (nejlépe vařené předešlý den), přidáme 1 žloutek, máslo, sůl a […]

Celý článek

Slané preclíčky

Ingredience 500 g polohrubé mouky 30 g droždí 1 lžička pískového cukru 125 g tuku 3 dcl piva 2 žloutky sůl mletý pepř drcený kmín tuk na vymazání plechu žloutek a mléko na potření těsta na posypání mák, celý kmín, sezamové semínko, hrubá sůl Postup přípravy: K prosáté mouce rozdrobíme droždí, přidáme cukr, malé množství […]

Celý článek

Větrníčky

Ingredience 1/8 l mléka sůl 50 g oleje 100 g polohrubé mouky 2 vejce tuk na vymazání plechu lučina nebo játrová pěna na plnění Postup přípravy: Mléko, sůl a olej přivedeme k varu, poté přidáme polohrubou mouku a mícháme tak dlouho, dokud se těsto nelepí na vařečku. Necháme částečně vychladnout a poté vmícháme vejce. Takto […]

Celý článek

Tipy na pečení slaného pečiva

Slané pečivo pečeme v mírně vyhřáté troubě na vymazaném plechu. Povrch pečiva téměř vždy zdobíme. Na zdobení můžeme použít menší papírový kornoutek, u něhož odstřihneme špičku. Chceme-li použít k přípravě slaného pečiva ztvrdlý sýr, namočíme ho nejprve na několik hodin do mléka. Bude se lépe strouhat. Vyválenou placku na slané pečivo můžeme nejprve ozdobit (mákem, […]

Celý článek