Vizovické pečivo

Pečení vizovického pečiva Vizovické pečivo se používá jako součást slavnostní výzdoby při různých příležitostech – Vánoce, Velikonoce, svatby nebo křtiny. Původ vizovického pečiva sahá do poloviny minulého století, kdy se ve Vizovicích pekly nejen rohlíky, vánočky, chléb, ale také nejrůznější figurky z kynutého těsta. Nejčastějšími tvary byly panenky nebo zvířátka. Postupně se těsto zjednodušilo pouze na […]

Celý článek

Černý kuba

Ingredience 50 g sušených hub trochu mléka 250 g krup 1 lžíce másla kmín sůl 1 lžíce sádla 1 cibule česnek petrželová nať tuk na vymazání Postup přípravy: Sušené houby zalijeme mlékem a necháme nejméně hodinu odležet. Kroupy spaříme a s máslem, kmínem a solí uvaříme doměkka. Zvlášť podusíme na zpěněné cibulce scezené houby. Uvařené […]

Celý článek

Sváteční vánočka

Ingredience 50 g mandlí 50 g rozinek 500 ml mléka 150 g pískového cukru 1 kg polohrubé mouky 1 kostička droždí (42 g) 3 žloutky 180 g tuku 1 lžička soli 1 žloutek 1 lžíce mléka na potření Postup přípravy: Mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme je a pokrájíme na nudličky. Rozinky propláchneme a necháme okapat. […]

Celý článek

Vánoční recepty – tipy, triky

Ingredience Pokud máte rádi kapra i s kůží, šupiny snadno očistíte buď speciální škrabkou, anebo když rybu před očištěním ponoříte na několik vteřin do vroucí vody. Pro lepší chuť rybího masa se doporučuje před zpracováním je osolit a nechat krátce odpočinout. Sůl má schopnost vytáhnout z masa část vody, maso nebude tak „blátivé“. Smažený kapr […]

Celý článek