Úvod » Pečené cukroví » Medové perníčky

Medové perníčky

Pečení medových perníčků

Medové perníčky jsou starým tradičním pečivem. Již v antickém Římě patřily medové koláčky k nejčastějším dárkům na prahu nového roku. Med je základní surovinou mnoha sladkostí a moučníků.
K tradici našich Vánoc patří rozmanité zdobené perníky, které jsou nejen k jídlu, ale také jako dekorace nebo ozdoba na stromeček.

Klasický recept na medové perníčky

650 g hladké mouky
100 g tekutého medu
50 g rozehřátého tuku
250 g moučkového cukru (přesátého)
3 až 4 vejce
1 lžička jedlé sody
1 vejce na potření
drcené perníkové koření (anýz, fenykl, hřebíček, skořice, badyán, nové koření)

Cukrová poleva:
250 g dvakrát prosátého moučkového cukru
1 bílek

Na vál prosijeme mouku smíchanou se sodou, v míse rozmícháme vejce, tuk, med a prosátý cukr, těsto zahustíme moukou. Vše důkladně zpracujeme a necháme v lednici těsto odpočinout – týden až 14 dní. Po vyndání z lednice necháme těsto změknout a pak teprve rozválíme na 2 mm placku. Vykrájíme tvary a upečeme. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Hotové perníčky zdobíme cukrovou polevou.

Medové perníčky
Medové perníčky

Recept na perníčky měkké po upečení

500 g hladké mouky
175 g přesátého práškového cukru
1 až 3 vejce
6 polévkových lžic medu
1 kypřící prášek do perníku
1 až 3 lžíce másla
trochu rumu (nemusí být)
1,5 lžíce kakaa

Ze surovin vypracujeme hladké těsto a aspoň 2 hodiny necháme odpočinout v ledničce (nejlépe přes noc). Pokud je těsto řídké a lepí se, přidáme mouku.
Hotové těsto vyválíme na plát vysoký asi 3 až 4 mm a vykrajujeme různé tvary, které pečeme v troubě. Vykrájené perníčky dáváme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Hned po upečení potíráme rozšlehaným vejcem. Vychladlé perníčky zdobíme polevou.

Medové perníčky
Medové perníčky

Doba pečení perníčků:

Malé perníčky pečeme při 150 až 180 °C cca 4 až 5 minut.
Středně velké perníčky pečeme při 150 až 180 °C cca 6 až 8 minut.
Velké perníčky pečeme při 130 až 150 °C cca 10 až 15 minut.